Șeful spionilor ruși avertizează SUA. Vor exista consecințe după o agresiune pe termen lung împotriva Rusiei
Serghei Narîșkin a remarcat că exact acum 60 de ani, chiar în timpul zilelor din octombrie, lumea a fost la un pas de un conflict nuclear la scară largă.
Avertisment către SUA privind „o agresiune” împotriva Rusiei
Elitele americane continuă să creadă că pot continua agresiunea împotriva Rusiei atât timp cât doresc, această convingere lipsită de viziune este plină de consecințe absolut periculoase, a declarat luni președintele Societății Istorice Ruse și directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin.
„În prezent, elitele americane continuă să creadă că pot desfășura o agresiune împotriva țării noastre atâta timp cât doresc, aruncând viețile a mii și mii de cetățeni ucraineni și mercenari în focul ostilităților.
O astfel de convingere mioapă este inundată de consecințe absolut periculoase”, a declarat el la deschiderea expoziției istorico-documentare „Criza rachetelor cubaneze. 60 de ani mai târziu’ la Muzeul Central al Forțelor Armate.
Narîșkin a remarcat că exact acum 60 de ani, chiar în zilele lui octombrie, lumea a fost la un pas de un conflict nuclear la scară largă.
„Îmi amintesc că, în 1962, SUA au desfășurat rachete cu focoase nucleare pe teritoriul Turciei, ceea ce, desigur, reprezenta amenințarea unui potențial conflict cu țara noastră.
La rândul său, Uniunea Sovietică, încercând să asigure în mod fiabil poporul prieten al Cubei de planurile agresive ale Statelor Unite, și-a plasat rachetele pe insulă”, a declarat el:
„Pentru Washington, una este să înconjoare teritoriul sovietic cu bazele sale militare și cu totul altceva să descopere brusc rachete sovietice în apropierea coastelor americane.
Reacția elitelor politice americane, care se convinseseră de mult timp de acest excepționalism, a fost dureroasă, nervoasă și dură.
Doar sub presiunea circumstanțelor apăsătoare, Casa Albă a fost forțată să admită că nu putea exista decât o singură cale pașnică de rezolvare a crizei, și anume recunoașterea urgentă și reciprocă a liniilor roșii.”
„Nu vom găsi o figură politică egală cu cea a președintelui Kennedy printre liderii de astăzi”
Președintele Societății Istorice Ruse a subliniat că, în prezent, mulți experți și politologi încearcă să compare situația actuală din lume cu evenimentele tulburătoare de acum 60 de ani.
„Cu toate acestea, dacă tragem această paralelă până la capăt cu onestitate, nu vom găsi o figură politică egală cu cea a președintelui Kennedy printre liderii de astăzi, printre politicienii țărilor occidentale din zilele noastre”, a spus el.
„Și uitați-vă: în decembrie anul trecut și în ianuarie anul acesta, nici conducerea SUA, nici liderii NATO, ca răspuns la propunerile destul de firești ale părții ruse, nu au fost în măsură să își reafirme efectiv angajamentul față de principiul fundamental al dreptului internațional: securitatea egală și indivizibilă.”